Nå er tilfluktsrommene i Indre Østfold klare til bruk

Et omfattende arbeid er gjennomført for å kartlegge, oppgradere og sikre tilfluktsrommene i Indre Østfold kommune. – Da jeg begynte, var det faktisk ikke ett eneste rom som kunne brukes som tilfluktsrom, sier prosjektleder Knut Hærland.

 

Tok grep etter nasjonal gjennomgang

I kjølvannet av en ulykke i Oslo i 2019, der ungdommer brøt seg inn i et tilfluktsrom og holdt fest, ble alle landets kommuner bedt om å gjennomføre tilsyn og nødvendige oppgraderinger. Indre Østfold kommune tok utfordringen på alvor og satte i gang et omfattende prosjekt for å rydde opp i de kommunale tilfluktsrommene.

– Vi startet med å kartlegge hvor tilfluktsrommene befant seg, og analyserte deretter tilstanden. Mange av rommene inneholdt utstyr som var gått ut på dato. Vi gikk derfor i gang med oppgradering og innhenting av nytt utstyr, forteller prosjektleder Knut Hærland.

 

 

Samarbeid med fagmiljøet

Prosjektet har blitt gjennomført i tett samarbeid med både Sivilforsvaret og Tilfluktsrom.no.

– Vi var usikre på hvilke forskrifter som gjaldt, og fikk god hjelp fra Tilfluktsrom.no. Det finnes fire forskjellige forskrifter basert på når rommene er bygget, og 1976-forskriften er i tillegg delt inn i tre. Det er mye å forholde seg til, og her var det godt å ha fagfolk som kunne veilede oss, sier Hærland.

Sivilforsvaret hadde en sentral rolle i å tolke regelverket og godkjenne de oppgraderte tilfluktsrommene.

 

 

Store utfordringer – og store gevinster

Prosjektet har pågått i tre år, og totalt er det brukt 25 millioner kroner på oppgraderingene. Resultatet er trygge og funksjonelle tilfluktsrom som kommunen og innbyggerne nå kan stole på.

– Da vi startet, var ingen av rommene i brukbar stand. Nå er de satt i stand til å faktisk kunne fungere som tilfluktsrom. Jeg håper jo at vi aldri får bruk for dem, men det måtte ryddes opp, sier Hærland.

Han trekker også frem Tilfluktsrom.no, som på tampen av prosjektet sørget for en siste gjennomgang og utarbeidet bruksanvisninger som gir trygghet i praktisk bruk.

 

 

Et løft for kommunen

Prosjektet ble ferdigstilt i desember 2024. Hærland er stolt av innsatsen som er lagt ned – og av kommunen som har prioritert dette arbeidet.

– Jeg tror ikke det er mange kommuner som har gjort dette arbeidet i like stor skala. Det har vært et stort løft for Indre Østfold, og jeg vil berømme kommunen for viljen til å satse. Personlig har jeg lært utrolig mye underveis, sier han.

 

Her kan du lese mer om tilfluktsrommene til Indre Østfold kommune.